wtorek, 25 września 2012

Domowy fast food: brokuły i krążki cebulowe w cieście

Warzywa w cieście to doskonała przekąska zarówno na drugie śniadanie bądź nieoficjalne imprezy, ale i świetne danie obiadowe. 


Brokuły i krążki cebulowe w cieście




Warzywa w cieście:

2 cebule pokrojone w krążki
ok. 1/2 obgotowanego brokuła 
1 jajo
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
2 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, kurkuma
olej do głębokiego smażenia

W garnku rozgrzać olej do smażenia.
Rozbełtane jajko połączyć w mąką, wodą, bułką tarta i przyprawami. Wymieszać. Warzywa maczać w cieście i smażyć, aż wypłyną na wierzch.

Sos czerwony:

1 mała cebula
1 łyżeczka masła
1 szklanka sosu pomidorowego ( użyłam własnego sosu paprykowo-pomidorowego:  klik )
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody
szczypta ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz

Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na maśle. Dodać sos, przyprawy, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości wody, dodać do sosu i doprowadzić do wrzenia. Przestudzić.

Sos majonezowy:

3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka keczupu
zioła ( bazylia, tymianek itp.)

Wymieszać wszystkie składniki. Schłodzić.




2 komentarze: