Kruche z jabłkami
blaszka 23cm
Ciasto kruche:
na ciasto wystarczy pół porcji,resztę można np. zamrozić
250 g mąki
50 g cukru pudru
125 g margaryny
1 jajko
szczypta soli
starta skórka z 1/2 cytryny
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Schłodzić kilka minut w zamrażarce (lub tradycyjnie w lodówce, wtedy co najmniej 30 min. )
Nadzienie:
2 spore, obrane jabłka
brązowy cukier
Piekarnik nagrzać do 210 stopni.
Jabłka pokroić w cząstki.
Rozwałkować ciasto, przełożyć do formy. Jabłka ułożyć na cieście. Zapiekać ok. 20 min.
Następnie wyciągnąć ciasto, posypać sporą ilością cukru i zapiec, aż cukier się rozpuści (ok. 5min.). Ciasto wyciągnąć z pieca i natychmiast podawać.
Prezentuje się doskonale, bardzo smakowicie! Skorzystam z przepisu na 100%!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! W sam raz na niezapowiedziane wizyty :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńViola, smacznego:) mam nadzieje, że przepis zda egzamin!
OdpowiedzUsuńwszystko ok jeśli kruche faktycznie czeka w zamrażarce, w przeciwnym razie popłoch jest uzasadniony - pozdrawiam :-)