Sernik na zimno na bezie
na tortownicę 26 cm
oryginalny przepis "Naj Wielkanoc. Praktyczny poradnik" nr 1/2002
poniżej przepis z moimi modyfikacjami
Beza:3 białka
150g cukru
łyżeczka mąki kukurydzianej/ ziemniaczanej
odrobina octu winnego
3-4 plastry kandyzowanej pomarańczy, pokrojonej w kostkę
Piekarnik rozgrzać do 150stopni.
Białka ubić na sztywno. Stopniowo, małymi porcjami dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać ocet, mąkę - krótko zmiksować. Delikatnie wmieszać kandyzowane pomarańcze. Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika, piec ok. 1,5h. Beza powinna wyrosnąć, jednak po upieczeniu należy ja lekko "przycisnąć" do dna, będzie stanowiła bazę sernika.
Masa serowa:
1,5 kg sera
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 tabliczka białej czekolady
kilka plastrów kandyzowanych pomarańczy
20 g żelatyny (małe opakowanie)
4 łyżki cukru pudru
50 g rodzynek
Czekoladę mleczną z odrobiną oleju rozpuścić nad parą. Następnie czekoladę wylać na bezę. Odstawić do przestudzenia.
Rodzynki przelać wrzątkiem, a kandyzowane pomarańcze pokroić w kostkę. Wymieszać (można mikserem, mnie się nie chciało i wymieszałam łyżką;) ) ser, cukier puder, pomarańcze i rodzynki. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w kąpieli wodnej.Żelatynę wmieszać do masy serowej. Masę wylać na bezę. Schłodzić. Rozpuścić białą czekoladę, polać nią wierzch sernika, pozostawić do zastygnięcia i schłodzić.
Pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńTakiego sernika jeszcze nie jadłam!:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Cudnie i przepysznie!
OdpowiedzUsuń