poniedziałek, 7 maja 2012

Sernik na bezie

Sernik i beza w jednym? To połączenie mówi samo za siebie : )



Sernik na zimno na bezie
na tortownicę 26 cm

oryginalny przepis "Naj Wielkanoc. Praktyczny poradnik" nr 1/2002
poniżej przepis z moimi modyfikacjami
Beza:
3 białka
150g cukru
łyżeczka mąki kukurydzianej/ ziemniaczanej
odrobina octu winnego
3-4 plastry kandyzowanej pomarańczy, pokrojonej w kostkę

Piekarnik rozgrzać do 150stopni.

Białka ubić na sztywno. Stopniowo, małymi porcjami dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać ocet, mąkę - krótko zmiksować. Delikatnie wmieszać kandyzowane pomarańcze. Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika, piec ok. 1,5h. Beza powinna wyrosnąć, jednak po upieczeniu należy ja lekko "przycisnąć" do dna, będzie stanowiła bazę sernika.


Masa serowa:
1,5 kg sera
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 tabliczka białej czekolady
kilka plastrów kandyzowanych pomarańczy
20 g żelatyny (małe opakowanie)
4 łyżki cukru pudru
50 g rodzynek

Czekoladę mleczną z odrobiną oleju rozpuścić nad parą. Następnie czekoladę wylać na bezę. Odstawić do przestudzenia.

Rodzynki przelać wrzątkiem, a kandyzowane pomarańcze pokroić w kostkę. Wymieszać (można mikserem, mnie się nie chciało i wymieszałam łyżką;) ) ser, cukier puder, pomarańcze i rodzynki. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w kąpieli wodnej.Żelatynę wmieszać do masy serowej. Masę wylać na bezę. Schłodzić. Rozpuścić białą czekoladę, polać nią wierzch sernika, pozostawić do zastygnięcia i schłodzić.

3 komentarze: