Krajanka ala piernikowa
mała porcja
zmodyfikowany przepis z Przyjaciółka poleca: Boże Narodzenie 2001
Ciasto:
200 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g miękkiej margaryny lub masła
100 g cukru trzcinowego
2 jaja
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/5 łyżeczki mielonego pieprzu
1/4 łyżeczki kardamonu
3 łyżki miodu
1 łyżka margaryny lub masła
Lukier:
cukier puder
niewielka ilość wody/ soku z cytryny/alkoholu
Wszystkie składniki masy miodowej połączyć w garnku. Całość mieszać, aż do rozpuszczenia się składników. Przestudzić.
Oddzielić żółtka od białek.
Piekarnik nagrzać do 195 stopni.
Tłuszcz zmiksować na puszystą masę. Dodać cukier i żółtka- zmiksować. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz chłodną masę miodową. Całość zmiksować. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min.
Przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder i stopniowo dolewać wodę (bardzo łatwo można przedobrzyć tzn. za bardzo rozcieńczyć). Najlepiej dodać odrobinę płynu, wymieszać i w razie potrzeby dodać więcej wody/soku.
Ciasto kroimy w romby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz