wtorek, 11 września 2012

Chleb ze szpinakiem

Jeżeli spodziewacie się mocnych, szpinakowych doznań to niestety ten chleb Was rozczaruje. Szpinak pełni tu jedynie rolę subtelnego dodatku, jednak moim zdaniem i tak warto go wypróbować:)

Chleb ze szpinakiem





Zaczyn:

25g drożdży
1/5 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka cukru

Wszystkie składniki wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto:

500 g mąki pszennej
ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
4 pełne łyżki masła
1 łyżeczka soli

Mąkę przesiać, dodać sól, masło, zaczyn, stopniowo dodawać wodę i mleko. Ciasto dobrze wyrobić, uformować w kulę, posmarować oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Farsz:

garść świeżego szpinaku

Szpinak zalać wrzątkiem, pozostawić do wystudzenia. Dobrze odcisnąć.

Formowanie:

otręby/ słonecznik/ dynia
oliwa

Piec rozgrzać do 195stopni.

Ciasto rozwałkować dość grubo w prostokąt. Wyłożyć szpinak i zwinąć ciasto (tak jak roladę), następnie przełożyć do formy, posmarować oliwą, posypać ziarnami lub otrębami i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 30min). Następnie piec ok 35-40min.




1 komentarz: