Chleb ze szpinakiem
25g drożdży
1/5 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka cukru
Wszystkie składniki wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto:
500 g mąki pszennej
ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
4 pełne łyżki masła
1 łyżeczka soli
Mąkę przesiać, dodać sól, masło, zaczyn, stopniowo dodawać wodę i mleko. Ciasto dobrze wyrobić, uformować w kulę, posmarować oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Farsz:
garść świeżego szpinaku
Szpinak zalać wrzątkiem, pozostawić do wystudzenia. Dobrze odcisnąć.
Formowanie:
otręby/ słonecznik/ dynia
oliwa
Piec rozgrzać do 195stopni.
Ciasto rozwałkować dość grubo w prostokąt. Wyłożyć szpinak i zwinąć ciasto (tak jak roladę), następnie przełożyć do formy, posmarować oliwą, posypać ziarnami lub otrębami i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 30min). Następnie piec ok 35-40min.
Ciekawe;)
OdpowiedzUsuń