piątek, 7 września 2012

Papryka smażona z pomidorami wg Moniki Mrozowskiej- Szaciłło i Macieja Szaciłło

Przepis na ten aromatyczny sos znalazłam rok temu na forum cincin.cc. Świetnie sprawdza się jako baza do zup, sosów albo dodatek do kanapek. Jest banalnie prosty, a jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu. 

Przepis pochodzi z książki "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy" Monika Mrozowska- Szaciłło, Maciej Szaciłło. Link do przepisu na forum cincin: klik



Papryka smażona z pomidorami M. M. Szaciłłów
ok. 7 słoiczków 



Składniki:

ok. 3 kg pomidorów
4 duże papryki
sól
oliwa z oliwek

Pomidory sparzyć,obrać i pokroić w mniejsze (nieregularne) kawałki.
Papryki umyć, usunąć gniazda i pokroić na niewielkie kawałki. Następnie przesmażyć na oliwie,stale mieszając, ale tak aby skórka delikatnie się przypaliła. Pomidory i papryki przełożyć do większego garnka i dusić( mieszając co jakiś czas) bez przykrycia ok. 30-60min. ( w zależności o rodzaju pomidorów, moje puściły mnóstwo wody), aż sos zgęstnieje. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować.
     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz