Przepis pochodzi z książki "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy" Monika Mrozowska- Szaciłło, Maciej Szaciłło. Link do przepisu na forum cincin: klik
Papryka smażona z pomidorami M. M. Szaciłłów
ok. 7 słoiczków
Składniki:
ok. 3 kg pomidorów
4 duże papryki
sól
oliwa z oliwek
Pomidory sparzyć,obrać i pokroić w mniejsze (nieregularne) kawałki.
Papryki umyć, usunąć gniazda i pokroić na niewielkie kawałki. Następnie przesmażyć na oliwie,stale mieszając, ale tak aby skórka delikatnie się przypaliła. Pomidory i papryki przełożyć do większego garnka i dusić( mieszając co jakiś czas) bez przykrycia ok. 30-60min. ( w zależności o rodzaju pomidorów, moje puściły mnóstwo wody), aż sos zgęstnieje. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz