niedziela, 18 listopada 2012

Cynamonowe gofry z ciasta francuskiego z jabłkami


Wiedzieliście, że gofry można przygotować z ciasta francuskiego? Przyznam, że ja byłam zaskoczona i od razu postanowiłam przetestować ten sposób. Gofry są pyszne, chrupiące i szybkie! Można podawać na ciepło lub na zimno. Pycha :)



Gofry z ciasta francuskiego z jabłkami
ok. 8 sztuk
źródło: Recipe Girl



Jabłka:

3 spore jabłka
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru muscovado
1 łyżeczka 
szczypta mielonych goździków

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki. 
W garnku roztopić masło, dodać cukier, miód i przyprawy. Dodać jabłka i dusić kilka minut (5-10), stale mieszając (lub dodać niewielka ilość wody-aby owoce się nie przypaliły). lekko przestudzić.

Gofry:

1 opakowanie ciasta francuskiego (rozmrożone)
1 łyżeczka cynamonu
1 małe opakowanie śmietany kremówki 
cukier puder 

Bitą śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder wedle uznania. Schłodzić.

Rozgrzać gofrownicę.

Ciasto pokroić na 8 kwadratów, każdy z nich natrzeć cynamonem. Piec kilka minut (zależnie od mocy maszyny- u mnie ok. 5 minut). Przełożyć na kratkę i dekorować jabłkami i bitą śmietaną.

2 komentarze:

  1. Moje gofry ostatnio się nie chcę odklejać^^;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smarujesz maszynkę przed nałożeniem pierwszej porcji ciasta? Może w tym tkwi problem. Przy francuskich teoretycznie nie trzeba, bo ciasto ma dużo tłuszczu i trakcie też sporo się go wytapia, więc gofry same wyskakują;)

      Usuń