Ciasteczka z marcepanem
przepis, zmodyfikowany, pochodzi z wkładki ze stempelków Tchibo;)
Składniki:
150 g miękkiego masła lub margaryny
50 g cukru
100 g masy marcepanowej ( obrałam batonik marcepanowy z czekolady ;))
ok. 300 g mąki
1 żółtko
Marcepan zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić w niewielkie kawałki.
Tłuszcz ubić, aż stanie się puszysty. Dodać żółtko, cukier- zmiksować. Wmieszać marcepan, dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Gotowe, umieścić w lodówce i schładzać min. 1h.
Piekarnik nagrzać do 195 stopni.
Wyciągnąć ciasto i rozwałkować ( podsypać mąką). Wykrawać ciasteczka i piec do zarumienienia (ok.10-12min.).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz