czwartek, 21 czerwca 2012

Lody snickersowe

Lody sernikowe są na tyle wdzięcznym i uniwersalnym połączeniem, że wystarczy dodać ulubione dodatki, aby uzyskać pożądany efekt. Tym razem, zamiast bakalii dodałam kawałki orzeszków ziemnych, czekolady i snickersa.  


Lody snickersowe
baza "Lody sernikowe" N. Lawson, "Lato w kuchni przez okrągły rok"



Składniki:

175 ml mleka
200 g cukru
125 g naturalnego serka kanapkowego
1 jajo
1 duża kremówka
1 tabliczka czekolady, pokrojonej w kostkę
1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych
2 batony snickers, pokrojone w kostkę

Wykonanie:

Jajo, ser oraz cukier zmiksować.  Mleko zagotować i dodać (stale miksując) do masy jajeczno-serowej. Następnie przelać go garnka i gotować do zgęstnienia, stale mieszając. Pozostawić do wystudzenia. 

Ubić kremówkę i połączyć z wystudzoną masą. Dodać batony, czekoladę, orzechy. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki. Co jakiś czas przemieszać, aby nie powstawały kryształki lodu.


1 komentarz: