Brokuły i krążki cebulowe w cieście
Warzywa w cieście:
2 cebule pokrojone w krążki
ok. 1/2 obgotowanego brokuła
1 jajo
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
2 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, kurkuma
olej do głębokiego smażenia
W garnku rozgrzać olej do smażenia.
Rozbełtane jajko połączyć w mąką, wodą, bułką tarta i przyprawami. Wymieszać. Warzywa maczać w cieście i smażyć, aż wypłyną na wierzch.
Sos czerwony:
1 mała cebula
1 łyżeczka masła
1 szklanka sosu pomidorowego ( użyłam własnego sosu paprykowo-pomidorowego: klik )
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody
szczypta ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz
Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na maśle. Dodać sos, przyprawy, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości wody, dodać do sosu i doprowadzić do wrzenia. Przestudzić.
Sos majonezowy:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka keczupu
zioła ( bazylia, tymianek itp.)
Wymieszać wszystkie składniki. Schłodzić.
jak domowy to wlasciwie czemu nie?:)
OdpowiedzUsuńteż tak myślę;)
OdpowiedzUsuń