Delikatny, puszysty rarytas, który z powodzeniem zastępuje tradycyjną jarzynkę:)
Suflet brokułowy
4 porcje jak na zdjęciu
1/2 obgotowanego brokuła
2 ząbki czosnku
1/ łyżeczka masła
1 łyżka śmietany
3 żółtka
3 białka
pęczek szczypiorku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania foremek
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Posiekany czosnek przesmażyć na maśle, połączyć z ugotowanym brokułem oraz szczypiorkiem i zmiksować na papkę. Do masy dodać żółtka, śmietanę, przyprawy. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę brokułowo-żółtkową. Miseczki do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Zapiekać ok 20-25 min. Bardzo szybko opada ( co widać na zdjęciach ;) ).
Ale świetny :) Muszę kiedyś taki zrobić.
OdpowiedzUsuńpolecam;)
Usuń