poniedziałek, 1 października 2012

Ekspresowe ciasto kruche z jabłkami

Jeśli na hasło "Będziemy za pół godziny!" wpadasz w popłoch to ten przepis jest właśnie dla Ciebie ;) Podczas gdy kruche chłodzi się w zamrażarce ( lub w lodówce- w wersji tradycyjnej ;) ), my  jedynie obieramy jabłka. I ot, cała filozofia :)


Kruche z jabłkami
blaszka 23cm




Ciasto kruche:
na ciasto wystarczy pół porcji,resztę można np. zamrozić

250 g mąki
50 g cukru pudru
125 g margaryny
1 jajko
szczypta soli
starta skórka z 1/2 cytryny

Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Schłodzić kilka minut w zamrażarce (lub tradycyjnie w lodówce, wtedy co najmniej 30 min. )

Nadzienie:

2 spore, obrane jabłka 
brązowy cukier

Piekarnik nagrzać do 210 stopni.

Jabłka pokroić w cząstki.

Rozwałkować ciasto, przełożyć do formy. Jabłka ułożyć na cieście. Zapiekać ok. 20 min.

Następnie wyciągnąć ciasto, posypać sporą ilością cukru i zapiec, aż cukier się rozpuści (ok. 5min.). Ciasto wyciągnąć z pieca i natychmiast podawać.

4 komentarze:

  1. Prezentuje się doskonale, bardzo smakowicie! Skorzystam z przepisu na 100%!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie! W sam raz na niezapowiedziane wizyty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję:)
    Viola, smacznego:) mam nadzieje, że przepis zda egzamin!

    OdpowiedzUsuń

  4. wszystko ok jeśli kruche faktycznie czeka w zamrażarce, w przeciwnym razie popłoch jest uzasadniony - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń