Biszkopt
6 jaj
12dag mąki
7dag mąki ziemniaczanej
1łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
Ubić pianę z białek, dodać cukier, dalej ubijać. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i kako, żółtka, wymieszać delikatnie, dodać wodę. Ciasto wylać na blachę kwadratową bądż prostokątną. Piec ok. 30min. W 180st.
Masa do przełożenia
250g serka śmietankowego do wypieków
150g mleka słodzonego skondensowanego
4łyzki żelatyny
woda
Serek zmiksować, stopniowo dodać mleko skondensowane (żeby nie było zbyt słodkie) ciągle ubijając. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odrobinę wystudzić, wlać do masy i wymieszać mikserem. Wstawić do lodówki.
Masa cukrowa
240g cukru pudru
30g glukozy w proszku
4 łyżki żelatyny
czerwony barwnik
Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do garnuszka, postawić na gazie i wsypać glukozę. Mieszankę delikatnie przestudzić (aby przy wyrabianiu nie poparzyć rąk), wlać 2 krople barwnika i partiami dodawać cukier puder. Masę szybko wyrobić (ma być plastyczna, w razie potrzeby dodać więcej cukru pudru).
Łączenie
Biszkopt przekroić na2 blaty. Z jednego wyciąć spód, drugi biszkopt pokroić na pasy ok. 4cm. Każdy z nich posmarować masą. Pierwszy pasek zwinąć i ułożyć na środku spodu biszkoptowego. Kolejny pas posmarować i przykleić wokół pierwszego zawijańca. Z kolejnymi pasami postępować analogicznie, aż do zapełnienia spodu. Resztą masy posmarować tort. Masę cukrową rozwałkować i przełożyć na tort.
piękny tort!
OdpowiedzUsuńdo akcji przyjmuję, zdecydowanie!
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com
dziękuję) nieskromnie zdradzę, że obdarowanym również bardzo się podobał;)
OdpowiedzUsuńTort wygląda bardzo apetycznie. Smakowity :).
OdpowiedzUsuńwow jaki ciekawy, super
OdpowiedzUsuń