Fanką oliwek jestem od dawna. Z kolei sos śmietanowy jest jednym z moich odkryć kulinarnych ostatniego roku. Wystarczyło połączyć oba te smaki, dodać łososia, trochę makaronu, aby danie całkowicie oczarowało moje kubki smakowe:)
Makaron z łososiem i sosem śmietanowo-oliwkowym
składniki na dwie porcje
Składniki:
mały kubek śmietany kremówki 30%
2 łyżki masła
mała cebula
ok. 200g kawałek gotowanego łososia
łyżka mąki pszennej
100g oliwek
makaron (wedle uznania)
Łososia podzielić na małe kawałki. Oliwki zmielić na papkę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę, a następnie wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Zalać śmietaną. Gdy sos zacznie wrzeć i gęstnieć, dodać oliwki i większą część ryby. Wymieszać i odstawić z ognia. Makaron polać sosem i posypać pozostałym łososiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz