wtorek, 31 stycznia 2012

Cytrusowe makaroniki

Dotąd wszelkie moje próby wyprodukowania domowych makaroników kończyły się fiaskiem. Tym razem było inaczej- wyszły przepyszne, z wyraźną cytrynową nutą. 


Makaroniki z kaszy manny
oryginalny przepis pochodzi z książki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" J. Czernikowski




100g kaszy manny
250g drobnego cukru
250g migdałów zmielonych na pył
4 białka 
1 łyżka soku z cytryny 
skórka cytrynowa starta z połowy cytryny

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, a następnie migdały, sok i skórkę z cytryny oraz kaszę- wszystko wymieszać. Pozostawić na kilka godzin w misce, w temperaturze pokojowej, a później przełożyć do szprycy cukierniczej i wyciskać ciasteczka ( w trakcie pieczenia trochę się "rozklapcią" ), część można udekorować migdałami. Piec najpierw ok.5min w 190stopniach, następnie skręcić do 180 piec jeszcze ok 5-7min., następnie wyłączyć piekarnik, ciacha przełożyć na kratkę i wsunąć do pieca na ok. 30min., aby delikatnie podeschły.
Tylko ze spiżarni II

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz