czwartek, 2 lutego 2012

Tort Elegant


 



Biszkopt

6 jaj
12dag mąki
7dag mąki ziemniaczanej
1łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
2 łyżki kakao

Ubić pianę z białek, dodać cukier, dalej ubijać. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i kako, żółtka, wymieszać delikatnie, dodać wodę. Ciasto wylać na blachę kwadratową bądż prostokątną. Piec ok. 30min. W 180st.

Masa do przełożenia

250g serka śmietankowego do wypieków
150g mleka słodzonego skondensowanego
4łyzki żelatyny
woda

Serek zmiksować, stopniowo dodać mleko skondensowane (żeby nie było zbyt słodkie) ciągle ubijając. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odrobinę wystudzić, wlać do masy i wymieszać mikserem. Wstawić do lodówki.

Masa cukrowa

240g cukru pudru
30g glukozy w proszku
4 łyżki żelatyny
czerwony barwnik

Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do garnuszka, postawić na gazie i wsypać glukozę. Mieszankę delikatnie przestudzić (aby przy wyrabianiu nie poparzyć rąk), wlać 2 krople barwnika i partiami dodawać cukier puder. Masę szybko wyrobić (ma być plastyczna, w razie potrzeby dodać więcej cukru pudru).

Łączenie

Biszkopt przekroić na2 blaty. Z jednego wyciąć spód, drugi biszkopt pokroić na pasy ok. 4cm. Każdy z nich posmarować masą. Pierwszy pasek zwinąć i ułożyć na środku spodu biszkoptowego. Kolejny pas posmarować i przykleić wokół pierwszego zawijańca. Z kolejnymi pasami postępować analogicznie, aż do zapełnienia spodu. Resztą masy posmarować tort. Masę cukrową rozwałkować i przełożyć na tort. 

Torty i torciki - na każdą okazję!

4 komentarze:

  1. piękny tort!
    do akcji przyjmuję, zdecydowanie!

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję) nieskromnie zdradzę, że obdarowanym również bardzo się podobał;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort wygląda bardzo apetycznie. Smakowity :).

    OdpowiedzUsuń