niedziela, 9 lutego 2014

Curry z kurczakiem i ciecierzycą

Witam bardzo serdecznie po bardzo długiej przerwie. Przez cały czas pichciłam i kombinowałam w kuchni, jednak brakowało mi zapału, aby coś tu wrzucać. Tym razem mam w sobie sporo zapału, aby regularnie pojawiać się na blogu. Mam nadzieję, że się uda :) Żeby nie przedłużać, dzisiaj propozycja na szybki, nieco orientalny obiad.


Curry z kurczakiem i ciecierzycą
składniki na 3-4 osoby




Składniki:
2 małe piersi kurczaka
1/2 puszki cieciorki (120 g)

Marynata:
1 łyżka oleju
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 


Sos:
320 ml mleczka kokosowego 
200 ml wody (można pominąć i zastąpić mleczkiem)
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
1 mały, rozgnieciony listek laurowy
sól, pieprz wedle uznania
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej +1,5 łyżki wody


Piersi umyć, oczyścić i pokroić w grubą kostkę. Połączyć składniki marynaty, zalać nią mięso. Przykryć i wstawić do lodówki (przynajmniej na 15 min.). Rozgrzać patelnię i usmażyć kurczaka.

Składniki sosu umieścić w garnku i doprowadzić do wrzenia. Dodaćusmażonego kurczaka, gotować na małym ogniu 3-5 min. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i dodać do sosu. Mieszać, aby nie powstały grudki. Na sam koniec dodać ciecierzycę, gotować ok. 1 min. 

Ryż na sypko:

1,5 szklanki ryżu
1 łyżeczka masła
3 szklanki wody
sól

Do garnka wlać wodę, dodać sól.
Rozgrzać patelnię,rozpuścić masło i wsypać surowy ryż, zrumienić. Dodać do wrzącej wody (uwaga, może trochę "kipieć"). Gotować ok 10 min. na małym ogniu, nie mieszać. Tak przygotowany ryż smakuje inaczej, niż gotowany tradycyjnie, ma nieco orzechowy smak.



Embed 4tixzg1eafx201e4ag6ehmwymlo7kwzz

1 komentarz: