wtorek, 17 kwietnia 2012

Pasztet z brokułami

Pyszny, wilgotny pasztet z zielonym farszem i dodatkiem pistacji jest doskonałą alternatywą dla kupnej wędliny.

Pasztet z brokułami


ok. 600g wieprzowiny
ok. 400g udek bez kości
1 brokuł
2 skibki chleba (+ nieco mleka do zalania)
4 jajka
sól, pieprz
pistacje


Mięso umyć, osuszyć, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Przestudzić. Namoczyć chleb. Mięso wraz z  chlebem zmielić. Dodać przyprawy według własnego uznania, a następnie 3 (wcześniej rozbełtane) jaja. Całość dokładnie wymieszać.
Ugotować brokuły, zmiksować na gęstą papkę, dodać przyprawy i 1 jajko (wcześniej rozbełtane)- wymieszać.
Nałożyć warstwę mięsa, następnie masę brokułową, ponownie mięso, powtykać obrane pistacje. Zapiekać ok 35-45min. w 180stopniach.

1 komentarz: