czwartek, 24 maja 2012

Tort bezowy z daktylami i orzechami

Jeśli jeszcze nie próbowaliście tortu dacquoise to zbliżający się Dzień Matki, jest doskonałym momentem na przygotowanie tego iście niebiańskiego smakołyku : )


Tort bezowy z daktylami i orzechami
przepis zaczerpnięty z Moje Wypieki http://mojewypieki.blox.pl/2011/02/Tort-dacquoise-z-orzechami-i-daktylami.html ; z drobnymi zmianami
na tortownicę 24 cm



Blaty bezowe :

6 białek 
300 g cukru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
odrobina soli
50 g posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki posiekanych daktyli

Bezy można piec jednocześnie na dużej blaszce lub (tak jak ja) osobno (wtedy należy przygotować pierwszą partię z połowy proporcji i dopiero po upieczeniu pierwszej bezy przygotować kolejną)

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Białka z solą ubić na sztywno. Stopniowo, w małych ilościach, dodawać cukier stale miksując. Wmiksować mąkę. Dodać orzechy i daktyle. Podzielić na dwie części , wyłożyć na papier. Przez pięć  minut piec w 180 stopniach, następnie zmniejszyć do 150 i piec ok 1,5h. 

Masa:

250g serka mascarpone
330 g kremówki 30 % (duże opakowanie)
400g gotowego karmelu z puszki
garść posiekanych orzechów włoskich
garść posiekanych daktyli
3 łyżeczki żelatyny+ odrobina wody ( polecam szczególnie w upały)

Kremówkę ubić na sztywno. 
Serek zmiksować z karmelem, a następnie wmieszać ubitą śmietanę. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i wmiksować do masy. Dodać bakalie, odstawić na chwilę do stężenia. Masę wyłożyć na bezę, przykryć drugą bezą, obsypać gorzkim kakao, podawać.


2 komentarze: