Szynka domowa
schab bez kości
suszone pomidory w oleju (+olej z pomidorów)
ząbki czosnku
ulubione zioła ( u mnie estragon, bazylia, trochę majeranku)
sól, pieprz
Schab oczyścić, opłukać i osuszyć. Ponakłuwać nożem.
Nożem zrobić w mięsie tyle dziurek, ile chcemy użyć pomidorów.
Pomidorki lekko osuszyć i umieścić w każdej dziurce.
Mięso polać niewielką ilością oliwy z pomidorów, natrzeć ziołami, solą, pieprzem. Czosnek obrać, pokroić w talarki. Z częścią czosnkowych talarków postąpić jak w przypadku pomidorów, a resztą obłożyć schab.
Mięso wstawić na kilka godzin do lodówki, a następnie piec w rękawie(ilość mięsa w kg= czas pieczenia mięsa, np. schab 1kg piec 1h; jednak ja wolę suche mięso i zawsze piekę dłużej) w 180stopniach. Można podawać zarówno na ciepło i na zimno. Smacznego:)
p. s. pycha z dżemem cebulowym:)


Ja zaczynam w przyszłym tygodniu wypiek wielkanocnych wędlin i pasztetów, Twoja propozycja wygląda bardzo kusząco.
OdpowiedzUsuńMmm... uwielbiam połączenie suszonych pomidorów i schabu! DO tego te wszystkie aromatyczne przyprawy! Oj nadaje się na wielkanocny stół, nadaje! :)
OdpowiedzUsuń