środa, 28 marca 2012

Wielkanocna odsłona: schab z szuszonymi pomidorami i czosnkiem w ziołach

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez mięs i wędlin, dlatego co roku staram się wprowadzić  nieco nowości na świąteczny stół. Szynka jest banalna w wykonaniu i nie wymaga wysiłku. Nie podaję dokładnych proporcji, ponieważ waga mięsa ( a tym samym cała reszta) zależy od ilości osób, które chcemy ugościć i ich apetytów:)

Szynka domowa



schab bez kości
suszone pomidory w oleju (+olej z pomidorów)
ząbki czosnku
ulubione zioła ( u mnie estragon, bazylia, trochę majeranku)
sól, pieprz



Schab oczyścić, opłukać i osuszyć. Ponakłuwać nożem.
Nożem zrobić w mięsie tyle dziurek, ile chcemy użyć pomidorów.



Pomidorki lekko osuszyć i umieścić w każdej dziurce.



Mięso polać niewielką ilością oliwy z pomidorów, natrzeć ziołami, solą, pieprzem. Czosnek obrać, pokroić w talarki. Z częścią czosnkowych talarków postąpić jak w przypadku pomidorów, a resztą obłożyć schab.



Mięso wstawić na kilka godzin do lodówki, a następnie piec w rękawie(ilość mięsa w kg= czas pieczenia mięsa, np. schab 1kg piec 1h; jednak ja wolę suche mięso i zawsze piekę dłużej) w 180stopniach. Można podawać zarówno na ciepło i na zimno. Smacznego:)


p. s. pycha z dżemem cebulowym:)

Wielkanocne Smaki 2
 

2 komentarze:

  1. Ja zaczynam w przyszłym tygodniu wypiek wielkanocnych wędlin i pasztetów, Twoja propozycja wygląda bardzo kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... uwielbiam połączenie suszonych pomidorów i schabu! DO tego te wszystkie aromatyczne przyprawy! Oj nadaje się na wielkanocny stół, nadaje! :)

    OdpowiedzUsuń