Sajgonki z kurczakiem i warzywami
ok. 14 sztuk
Składniki:
4 obrane marchewki pokrojone w słupki
4 obrane marchewki pokrojone w słupki
cebula pokrojona w kostkę
pierś z kurczaka
pokruszony liść laurowy
1 łyżeczka soku z limonki
1-2 łyżki sosu sojowego
odrobina ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
14 szt. papieru ryżowego
2 łyżki masła do smażenia
oliwa do głębokiego smażenia
Pierś opłukać, osuszyć, pokroić w paseczki. Mięso zamarynować w sosie sojowym, soku z limonki, słodkiej i ostrej papryce oraz listku laurowym. Pozostawić na ok. 30min.
Na maśle zeszklić cebulkę wraz z marchewką, dodać pierś. Odsmażyć kilka minut. Lekko przestudzić.
Papier ryżowy (pojedynczo) moczyć w ciepłej wodzie, aż zmięknie (kilka sekund), wykładać na deskę i nakładać niewielką ilość farszu. Zawijać i smażyć na głębokim tłuszczu do zrumienienia.
Ależ apetycznie wyglądają!!!!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję:) wcześniej smażyłam normalnie na patelni, tym razem spróbowałam na głębokim tłuszczu i muszę powiedzieć, że są znacznie smaczniejsze:)
Usuń