wtorek, 27 listopada 2012

Chleb z ziarnami bez wyrabiania

Takiego przepisu szukałam od dawna i znalazłam... na odwrocie kartki z kalendarza ;) Głównym atutem tego chleba jest to,że jego przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, długiego wyrabiania i czekania na wyrośnięcie. Poza tym sprawdzi się  doskonale zarówno u początkującej jak i stałej bywalczyni kuchni ;)

Chleb z ziarnami bez wyrabiania
1 bochenek
przepis, nieco zmodyfikowany, pochodzi z kalendarza bliżej nieokreślonego Autora ;)





Składniki:

500 g mąki pszennej
4 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki słonecznika 
1/2 szklanki płatków jęczmiennych błyskawicznych ( można zastąpić płatkami albo otrębami)
3 łyżki sezamu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
25 g świeżych drożdży w temp. pokojowej
1/2 l ciepłej wody 

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wszystkie składniki poza woda. Całość mieszamy, zalewamy wodą, i ponownie mieszamy do połączenia się składników (będzie klejące i stosunkowo luźne), przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 min. Po 20 min. ponownie mieszamy i znów zostawiamy na 20 min.

Piekarnik nagrzewamy do 225 stopni.

Po 20 min. foremkę wykładamy papierem do pieczenia wysypujemy mąką lub ziarnami, przekładamy do niej ciasto i wkładamy do piekarnika na ok. 50-60 min. Chleb przekładamy na kratkę.

Po tym czasie możemy cieszyć się pysznym, aromatycznym chlebem z cudownie chrupiącą skórką ;)  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz