Chleb z ziarnami bez wyrabiania
1 bochenek
przepis, nieco zmodyfikowany, pochodzi z kalendarza bliżej nieokreślonego Autora ;)
Składniki:
500 g mąki pszennej
4 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki słonecznika
1/2 szklanki płatków jęczmiennych błyskawicznych ( można zastąpić płatkami albo otrębami)
3 łyżki sezamu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
25 g świeżych drożdży w temp. pokojowej
1/2 l ciepłej wody
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wszystkie składniki poza woda. Całość mieszamy, zalewamy wodą, i ponownie mieszamy do połączenia się składników (będzie klejące i stosunkowo luźne), przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 min. Po 20 min. ponownie mieszamy i znów zostawiamy na 20 min.
Piekarnik nagrzewamy do 225 stopni.
Po 20 min. foremkę wykładamy papierem do pieczenia wysypujemy mąką lub ziarnami, przekładamy do niej ciasto i wkładamy do piekarnika na ok. 50-60 min. Chleb przekładamy na kratkę.
Po tym czasie możemy cieszyć się pysznym, aromatycznym chlebem z cudownie chrupiącą skórką ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz