poniedziałek, 30 lipca 2012

Cieniowany tort (Ombre cake)

Było już ombre na włosach, na paznokciach, teraz czas na cieniowanie na torcie:) Jeśli macie sporo czasu, cierpliwości i zależy Wam na zaskoczonych minach Gości, to ten tort jest zdecydowanie dla Was:)


Cieniowany tort ( Ombre cake)
tortownica 26cm




Biszkopt:
źródło: Moje Wypieki klik , z modyfikacjami

8 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
barwnik
odrobina soli

Nie polecam przygotowywania całej proporcji od razu. Można wszystkie składniki podzielić na 3 części (potrzebne będą 3 blaty)i każdą z nich przygotowywać oddzielnie lub ubić białka, podzielić je na 3częsci(tak jak ja) i przygotowywać kolejne porcje po wyciągnięciu poprzedniego biszkoptu. Poniżej mój sposób wykonania.

Piekarnik nagrzać do 180stopni.
Białka (wszystkie 6 ) ubić na sztywno z odrobiną soli. Stale miksując dodawać stopniowo cukier. Ubite białka z cukrem podzielić na 3 części. Do pierwszej części dodać (miksując) stopniowo +/- 2,5 żółtka. Dodać niewielką ilość barwnika, przesiane mąki i delikatnie zmiksować. Piec ok. 30min. 

Analogicznie postępować z drugą i trzecią częścią ciasta, dodając do każdej z nich nieco więcej barwnika niż do poprzedniej porcji. Kolejną część najlepiej zacząć przygotowywać tuż po (lub w ostaniach minutach pieczenia) wyciągnięciu poprzedniej części. 

Biszkopty pozostawić do wystudzenia.

Masa:

2 szklanki śmietany kremówki 30%
cukier puder 
woda/poncz do skropienia ciasta

Śmietanę schłodzić, a następnie ubić na sztywno. Dosłodzić wedle uznania.

Każdy z biszkoptów skropić wodą/ponczem. Na spodzie ułożyć najciemniejszy krążek, posmarować do śmietaną. Z kolejnymi warstwami postępować identycznie, pamiętając by na górze znalazł się najjaśniejszy biszkopt.

Dekoracja:

1 szklanka śmietany kremówki 30%
1/2 opakowania serka mascaropne
cukier puder
barwnik
truskawki lub inne owoce

Śmietanę schłodzić, ubić na sztywno. Dosłodzić, wmieszać serek. Masę podzielić na 3 porcje. Do każdej z nich dodać nieco więcej barwnika niż do poprzedniej. Wymieszać. Dekorować od dołu najciemniejszą masą. Gotowy tort schłodzić.

Truskawki umyć, osuszyć, przekroić. Dekorować nimi tort tuż przed podaniem.


10 komentarzy:

  1. Piękne, soczyste kolorki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Pierwszy raz widzę! Nie przepadam za takimi kolorowymi cudami ,ale tego torta ... jadłbym :PPP

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie, a na pewno jeszcze lepiej smakuje :-)
    Zapisuję do spróbowania :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. od razu skojarzyło mi się z tymi cieniowanymi paznokciami ;) pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję:)
    Daniel Kacprzyk-Kromcio- ja tez ogólnie nie przepadam, ale raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wpadłam na ten przepis przez przypadek i coś czuję że już niedługo taki tort stanie w mojej kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) mam nadzieję, że już się na niego skusiłaś:)

      Usuń