Cieniowany tort ( Ombre cake)
tortownica 26cm
Biszkopt:
źródło: Moje Wypieki klik , z modyfikacjami
8 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
barwnik
odrobina soli
Nie polecam przygotowywania całej proporcji od razu. Można wszystkie składniki podzielić na 3 części (potrzebne będą 3 blaty)i każdą z nich przygotowywać oddzielnie lub ubić białka, podzielić je na 3częsci(tak jak ja) i przygotowywać kolejne porcje po wyciągnięciu poprzedniego biszkoptu. Poniżej mój sposób wykonania.
Piekarnik nagrzać do 180stopni.
Białka (wszystkie 6 ) ubić na sztywno z odrobiną soli. Stale miksując dodawać stopniowo cukier. Ubite białka z cukrem podzielić na 3 części. Do pierwszej części dodać (miksując) stopniowo +/- 2,5 żółtka. Dodać niewielką ilość barwnika, przesiane mąki i delikatnie zmiksować. Piec ok. 30min.
Analogicznie postępować z drugą i trzecią częścią ciasta, dodając do każdej z nich nieco więcej barwnika niż do poprzedniej porcji. Kolejną część najlepiej zacząć przygotowywać tuż po (lub w ostaniach minutach pieczenia) wyciągnięciu poprzedniej części.
Biszkopty pozostawić do wystudzenia.
Masa:
2 szklanki śmietany kremówki 30%
cukier puder
woda/poncz do skropienia ciasta
Śmietanę schłodzić, a następnie ubić na sztywno. Dosłodzić wedle uznania.
Każdy z biszkoptów skropić wodą/ponczem. Na spodzie ułożyć najciemniejszy krążek, posmarować do śmietaną. Z kolejnymi warstwami postępować identycznie, pamiętając by na górze znalazł się najjaśniejszy biszkopt.
Dekoracja:
1 szklanka śmietany kremówki 30%
1/2 opakowania serka mascaropne
cukier puder
barwnik
truskawki lub inne owoce
Śmietanę schłodzić, ubić na sztywno. Dosłodzić, wmieszać serek. Masę podzielić na 3 porcje. Do każdej z nich dodać nieco więcej barwnika niż do poprzedniej. Wymieszać. Dekorować od dołu najciemniejszą masą. Gotowy tort schłodzić.
Truskawki umyć, osuszyć, przekroić. Dekorować nimi tort tuż przed podaniem.
Piękne, soczyste kolorki :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWow! Pierwszy raz widzę! Nie przepadam za takimi kolorowymi cudami ,ale tego torta ... jadłbym :PPP
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, a na pewno jeszcze lepiej smakuje :-)
OdpowiedzUsuńZapisuję do spróbowania :-)
Pozdrawiam serdecznie!
wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńod razu skojarzyło mi się z tymi cieniowanymi paznokciami ;) pycha
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńDaniel Kacprzyk-Kromcio- ja tez ogólnie nie przepadam, ale raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi;)
ale fajny, ładne wykonanie.
OdpowiedzUsuńwpadłam na ten przepis przez przypadek i coś czuję że już niedługo taki tort stanie w mojej kuchni ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) mam nadzieję, że już się na niego skusiłaś:)
Usuń