poniedziałek, 12 listopada 2012

Makaron domowy

Z każdym dniem pogoda staje się dla nas coraz mniej przyjemna. Za oknem szaro, buro i ponuro. Przydałaby się jakaś zupka, a jak zupka to i makaron. I oto jest, domowy, jajeczny, gruby-taki jak lubię:) 

Domowy makaron
Źródło: Ch. Schmedes, Sztuka dekorowania potraw
na 2-3 osoby



Składniki:

180-200 g mąki
2 jajka
sól
natka pietruszki ( bazylia, oregano - co kto lubi)

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajka- zagnieść i odstawić na pół godziny. Ciasto podzielić na 2 części, każdą cienko rozwałkować, na jedną z nich wyłożyć listki pietruszki, przykryć drugim plackiem i jeszcze raz rozwałkować (ale już bez zagniatania). Makaron wycinać foremką lub kroić nożem. 

Gotować jak "sklepowy" makaron, tylko że krócej, ok.5-8 min. ( w zależności jak grube jest ciasto). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz