poniedziałek, 14 maja 2012

Bułki z pieczarkami

W sam raz na piknik, do szkoły lub jako dodatek do grilla :) 


Bułki z pieczarkami
ok. 4 dużych i 6 mniejszych



Ciasto:
800 g mąki
25 g drożdży (+ odrobina wody)
1 szklanka mleka
100g masła
1 łyżeczka soli

1 jajko do smarowania

Masło rozpuścić w szklance mleka. Pozostawić do przestudzenia.
Drożdże rozmieszać z niewielką ilością wody, cukru, mąki. Odstawić na kilka minut.
Przesiać mąkę, dodać sól, drożdże i mleko z masłem. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości.


Farsz:
200 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
sól, pieprz
łyżka masła

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Przesmażyć na maśle. Obrać pieczarki, pokroić w talarki, dodać do cebuli. Dusić kilka minut. Dodać przecier, sól i pieprz. Pozostawić do przestudzenia.

Łączenie:
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Podzielić na mniejsze prostokąty(ok. 10cm). Każdy z nich posmarować rozbełtanym jajkiem. Na środku położyć farsz, przykryć jedną częścią placka. Posmarować jajkiem. Drugą część naciąć (nie przecinając do końca) w grube paski, ułożyć na powstałej "bułce". Ponownie posmarować jajkiem. Piec ok 15-20min. w 195 stopniach. 


1 komentarz: