Sernik na kruchym spodzie z dżemem, bitą śmietana i malinami
proporcje na średnią tortownicę
Ciasto kruche na spód:
250 g mąki
100g cukru pudru
125 g margaryny pokrojonej na małe kawałki
1 jako
szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 210stopni. Wszystkie składniki zagnieść i schłodzić w lodówce (ok. 1h).Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podsypać mąką, rozwałkować i wyłożyć nim spód oraz boki tortownicy, ponakłuwać widelcem. Podpiec ok. 10min.
Masa serowa:
1 kg sera do wypieku waniliowego z kawałkami wanilii (polecam z Biedronki, pycha)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
4 rozbełtane jaja
1/4 szklanki oliwy
Piekarnik rozgrzać do 190stopni.
Wszystkie składniki połączyć, zmiksować. Wylać na kruchy spód. Zapiekać ok. 50-60min. Studzić w piekarniku.
Dekoracja:
1 słoiczek dżemu
1 duże opakowanie śmietany kremówki 30%
ok. 200g malin
1 łyżeczka żelatyny+ woda do rozrobienia
Śmietanę dobrze schłodzić. Ubić na sztywno. Rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej i zmiksować ze śmietaną. Schłodzić.
Na wystudzonym serniku rozsmarować dżem (jeśli jest zbyt gęsty, wcześniej lekko go podgrzać), następnie wyłożyć śmietanę i udekorować malinami.
Ale pyszności, uwielbiam serniki, do tego dżemik i bita śmietana(z lidla Pilos bardzo szybko się ubuja), pycha:)
OdpowiedzUsuń