środa, 11 lipca 2012

Lazania z cukinią i fetą


Lazania z cukinią i fetą oraz grzankami czosnkowymi
naczynie 20x20


Lazania:

2 małe cukinie
2 małe opakowanie śmietany 12%
2 jajka
1 opakowanie sera feta
4 plastry lazani
pieprz
masło do smażenia

Jajka rozbełtać razem ze śmietaną i pieprzem.
Plastry lazani zalać wrzątkiem, moczyć ok 5min. (można to pominąć, ale wtedy lazanie trzeba zapiekać nieco dłużej). Cukinie sparzyć, pokroić w plastry i przesmażyć na maśle. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować niewielką ilością tłuszczu (np. masła), ułożyć 2 plastry lazani, pokruszyć nieco sera feta. Na to układać plastry cukinii, następnie ponownie ser. Polać połową masy jajeczno-śmietanowej. Kolejno układać lazanię, ser, cukinię, ser, masę. Zapiekać ok. 30min w 180stopniach.

Grzanki:

4 skibki chleba tostowego
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki miękkiego masła

Czosnek obrać, zmiażdżyć, pokroić w maleńką kostkę i wymieszać z masłem.
Chleb tostowy posmarować masłem czosnkowym, poprzekrawać na pół. Piec ok. 5min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz