poniedziałek, 28 maja 2012

Pana cotta w białej czekoladzie

Lekki, prosty w wykonaniu deser, w sam raz na wiosenno- letnie przyjęcia :)

Pana cotta w białej czekoladzie
porcja na 6 kwiatków




Czekoladowe pojemniczki:

1,5 tabliczki białej czekolady
1 łyżeczka oleju

Czekoladę z olejem roztopić nad parą. Wysmarować dno i boki formeki. Schłodzić. 


Pana cotta:

330g  kremówki 30% (duże opakowanie)
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżka cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 cm kawałek laski wanilii
3 łyżeczki żelatyny+ trochę wody do namoczenia

Śmietankę, mleko, cukier, ekstrakt oraz nasionka z laski wanilii doprowadzić do wrzenia. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do mieszaniny mleczno- śmietanowej i porządnie wymieszać. Wystudzić, schłodzić w lodówce. Kiedy masa zacznie lekko gęstnieć wylać ją do wcześniej przygotowanych czekoladowym skorupek. Schłodzić.

Dno:

1 tabliczka białej czekolady
odrobina oleju

Składniki umieścić w miseczce, rozpuścić nad parą. Zalać wcześniej przygotowane babeczki. Schłodzić, wstawić do lodówki na kilka godzin.




1 komentarz:

  1. piękne, szkoda tylko, że takie malutkie zdjęcie.

    OdpowiedzUsuń