Pana cotta w białej czekoladzie
porcja na 6 kwiatków
Czekoladowe pojemniczki:
1,5 tabliczki białej czekolady
1 łyżeczka oleju
Czekoladę z olejem roztopić nad parą. Wysmarować dno i boki formeki. Schłodzić.
Pana cotta:
330g kremówki 30% (duże opakowanie)
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżka cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 cm kawałek laski wanilii
2 cm kawałek laski wanilii
3 łyżeczki żelatyny+ trochę wody do namoczenia
Śmietankę, mleko, cukier, ekstrakt oraz nasionka z laski wanilii doprowadzić do wrzenia. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do mieszaniny mleczno- śmietanowej i porządnie wymieszać. Wystudzić, schłodzić w lodówce. Kiedy masa zacznie lekko gęstnieć wylać ją do wcześniej przygotowanych czekoladowym skorupek. Schłodzić.
Dno:
1 tabliczka białej czekolady
odrobina oleju
Składniki umieścić w miseczce, rozpuścić nad parą. Zalać wcześniej przygotowane babeczki. Schłodzić, wstawić do lodówki na kilka godzin.
Dno:
1 tabliczka białej czekolady
odrobina oleju
Składniki umieścić w miseczce, rozpuścić nad parą. Zalać wcześniej przygotowane babeczki. Schłodzić, wstawić do lodówki na kilka godzin.
piękne, szkoda tylko, że takie malutkie zdjęcie.
OdpowiedzUsuń