środa, 30 maja 2012

Tort czekoladowy z Oreo

Pyszny, niezawodny biszkopt, śmietana, czekolada i ciasteczka Oreo w jednym : )

Tort czekoladowy z Oreo
tortownica  24cm 




Biszkopt czekoladowy:

5 jaj
odrobina soli
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki minus 2 łyżki (zastąpimy je kakao)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
8 pokrojonych w mniejsze kawałki ciastek Oreo (1/2 dużego opakowania 176g)

Oddzielić białka od żółtek. Białka z odrobiną soli ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, stale ubijając, a następnie po jednym żółtku (także wciąż miksując). Mąki, kakao przesiać i dodać do masy- wymieszać delikatnie łyżką. Dodać połamane ciasteczka. Piec ok. 40min w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto natychmiast wyciągnąć z pieca i rzucić ( z wysokości ok 50cm) o ziemię. Ponownie włożyć do piekarnika, do wystudzenia. 

Masa:

duże opakowanie kremówki 30% (330g)
250g serka mascarpone
3 łyżeczki cukru pudru
8 pokrojonych w mniejsze kawałki ciastek Oreo (1/2 dużego opakowania 176g)

Kremówkę dobrze schłodzić, ubić na sztywno. Dodawać stopniowo mascarpone (miksując). Wmieszać cukier puder. Odłożyć 4 łyżki do dekoracji, a do pozostałej masy wmieszać Oreo.

Dekoracja:

200g białej czekolady
trochę oliwy
papier do pieczenia

Czekoladę z oliwą rozpuścić nad parą. Rozsmarować na papierze do pieczenia, przykryć drugim papierem, zawinąć  w wąski rulon, włożyć do zamrażarki na min. 1h. 

Łączenie:

Biszkopt przekroić na pół, skropić  ponczem/ wodą/ sokiem (wedle uznania). Na jeden biszkopt wyłożyć masę, rozsmarować, przykryć drugim biszkoptem, który również należy skropić. Wierzch i boki tortu posmarować odłożoną masą bez ciastek. 

Dekorację nakładamy tuż przed podaniem!

Z zamrażarki wyciągamy rulony z czekolady i odwijamy, dzięki czemu powstaną nieregularne kawałki czekolady, którymi dekorujemy boki i wierzch tortu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz