Tort czekoladowy z Oreo
Biszkopt czekoladowy:
http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Biszkopt-przepis-II.html , z modyfikacjami
5 jaj
odrobina soli
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki minus 2 łyżki (zastąpimy je kakao)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
8 pokrojonych w mniejsze kawałki ciastek Oreo (1/2 dużego opakowania 176g)
Oddzielić białka od żółtek. Białka z odrobiną soli ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, stale ubijając, a następnie po jednym żółtku (także wciąż miksując). Mąki, kakao przesiać i dodać do masy- wymieszać delikatnie łyżką. Dodać połamane ciasteczka. Piec ok. 40min w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto natychmiast wyciągnąć z pieca i rzucić ( z wysokości ok 50cm) o ziemię. Ponownie włożyć do piekarnika, do wystudzenia.
Masa:
duże opakowanie kremówki 30% (330g)
250g serka mascarpone
3 łyżeczki cukru pudru
8 pokrojonych w mniejsze kawałki ciastek Oreo (1/2 dużego opakowania 176g)
Kremówkę dobrze schłodzić, ubić na sztywno. Dodawać stopniowo mascarpone (miksując). Wmieszać cukier puder. Odłożyć 4 łyżki do dekoracji, a do pozostałej masy wmieszać Oreo.
Dekoracja:
według pomysłu : http://samiraka.blox.pl/2012/03/Diabelsko-czekoladowy-tort.html
200g białej czekolady
trochę oliwy
trochę oliwy
papier do pieczenia
Czekoladę z oliwą rozpuścić nad parą. Rozsmarować na papierze do pieczenia, przykryć drugim papierem, zawinąć w wąski rulon, włożyć do zamrażarki na min. 1h.
Łączenie:
Biszkopt przekroić na pół, skropić ponczem/ wodą/ sokiem (wedle uznania). Na jeden biszkopt wyłożyć masę, rozsmarować, przykryć drugim biszkoptem, który również należy skropić. Wierzch i boki tortu posmarować odłożoną masą bez ciastek.
Dekorację nakładamy tuż przed podaniem!
Z zamrażarki wyciągamy rulony z czekolady i odwijamy, dzięki czemu powstaną nieregularne kawałki czekolady, którymi dekorujemy boki i wierzch tortu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz