czwartek, 10 maja 2012

Rolada bezowa ze śmietaną i truskawkami

Wybaczcie, ale ostatnio mam fazę na bezę ;) Jeżeli liczycie na kruchą, chrupiącą bezę to tutaj jej nie znajdziecie. Rolada, choć w porównaniu do typowej bezy, może pochwalić się jedynie jej mięciutkim, klejącym środkiem, to i tak smakuje genialnie : )

Rolada bezowa 



Domowy kisiel truskawkowy:

150 g mrożonych truskawek
1/4 szklanki wody
1/2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej (+ odrobina wody)

Mrożone truskawki wrzucić do garnka, zalać wodą i wsypać cukier. Gotować na małym ogniu (bardziej dusić). Kiedy truskawki będą miękkie, lekko rozdrobnić je. Mąkę rozrobić z wodą. Zwiększyć płomień, nad którym gotują się truskawki, wlać rozrobioną mąkę, stale mieszając gotować do zgęstnienia. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Beza:
(przepis z Moje Wypieki " Rolada bezowa z wiśniami" http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Rolada-bezowa-z-wisniami.html )

3 białka
120 g cukru ( dałam 100g, wg mnie wystarczy)
szczypta soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka zmielonych migdałów ( dałam płatki)
200ml kremówki 30% + 1 łyżka cukru pudru

osobiście do śmietany zawszę dodaję żelatynę, dla pewności tutaj 1 łyżeczkę + odrobina wody

Piekarnik nagrzać do 165 stopni.
Białka z solą ubić na sztywno. Miksując, stopniowo dodawać cukier,a nastepnie mąkę. Całość przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15minut. W tym czasie ręcznik kuchenny posypać cukrem pudrem i migdałami. Bezę delikatnie ściągnąć z blachy, obrócić i wyłożyć na ręcznik. Wystudzić.

Namoczoną żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej. 
W tym czasie ubić śmietanę, dodać cukier puder, żelatynę. Zmiksować.

Łączenie:

Na bezę wyłożyć  kisiel (niewiele, resztę zostawić do dekoracji lub podawać z roladą), śmietanę (na ok 2/3 bezy), zwinąć i schłodzić. 

1 komentarz: