Rolada bezowa
Domowy kisiel truskawkowy:
150 g mrożonych truskawek
1/4 szklanki wody
1/2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej (+ odrobina wody)
Mrożone truskawki wrzucić do garnka, zalać wodą i wsypać cukier. Gotować na małym ogniu (bardziej dusić). Kiedy truskawki będą miękkie, lekko rozdrobnić je. Mąkę rozrobić z wodą. Zwiększyć płomień, nad którym gotują się truskawki, wlać rozrobioną mąkę, stale mieszając gotować do zgęstnienia. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Beza:
(przepis z Moje Wypieki " Rolada bezowa z wiśniami" http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Rolada-bezowa-z-wisniami.html )
3 białka
120 g cukru ( dałam 100g, wg mnie wystarczy)
szczypta soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka zmielonych migdałów ( dałam płatki)
200ml kremówki 30% + 1 łyżka cukru pudru
osobiście do śmietany zawszę dodaję żelatynę, dla pewności tutaj 1 łyżeczkę + odrobina wody
Piekarnik nagrzać do 165 stopni.
Białka z solą ubić na sztywno. Miksując, stopniowo dodawać cukier,a nastepnie mąkę. Całość przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15minut. W tym czasie ręcznik kuchenny posypać cukrem pudrem i migdałami. Bezę delikatnie ściągnąć z blachy, obrócić i wyłożyć na ręcznik. Wystudzić.
Namoczoną żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej.
W tym czasie ubić śmietanę, dodać cukier puder, żelatynę. Zmiksować.
Łączenie:
Na bezę wyłożyć kisiel (niewiele, resztę zostawić do dekoracji lub podawać z roladą), śmietanę (na ok 2/3 bezy), zwinąć i schłodzić.
Bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuń