Sałata z fetą, kurczakiem i pomidorkami
Baza:
główka sałaty lodowej
opakowanie sera feta
pierś z kurczaka
przyprawy do zamarynowania kurczaka (u mnie papryka słodka, pieprz ziołowy, tymianek, bazylia+łyżeczka oliwy z oliwek)
oliwa z oliwek do skropienia
mała cebula
Pieczone pomidorki:
tymianek, bazylia
sól gruboziarnista
250 g pomidorków koktajlowych
Baza:
Pierś z kurczaka opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym, umieścić w misce, dodać przyprawy, oliwę, wyciśnięte ząbki czosnku. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie mięso upiec w rękawie (ok.45min w 180C). Cebulę pokroić w piórka. Upieczoną pierś przestudzić i pokroić w plastry lub mniejsze części. Sałatę opłukać, liście porwać na kawałki. Przełożyć do miski. Fetę pokroić w kostkę. połówki.
Pomidorki pieczone:
Pomidorki umyć, przekroić na pół, umieścić (skórką do spodu) w naczyniu zaroodpornym(skropionym oliwą), posypać ziołami i solą. Włożyć do pieca na ok 30min. i piec w 180stopniach (aż się "zetną"). Przestudzić.
Łączenie:
Układać: sałata, kurczak, feta, cebula, pomidorki, oliwa, sałata itd.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz