środa, 21 marca 2012

Sałata z fetą i kurczakiem

Lekka, orzeźwiająca sałata, w sam raz na pierwszy dzień wisony:-)

Sałata z fetą, kurczakiem i pomidorkami



Baza:

główka sałaty lodowej
opakowanie sera feta
pierś z kurczaka
przyprawy do zamarynowania kurczaka (u mnie papryka słodka, pieprz ziołowy, tymianek, bazylia+łyżeczka oliwy z oliwek)
oliwa z oliwek do skropienia
mała cebula


Pieczone pomidorki:

tymianek, bazylia
sól gruboziarnista
250 g pomidorków koktajlowych

Baza:

Pierś z kurczaka opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym, umieścić  w misce, dodać przyprawy, oliwę, wyciśnięte ząbki czosnku. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie mięso upiec w rękawie (ok.45min w 180C). Cebulę pokroić w piórka. Upieczoną pierś przestudzić i pokroić w plastry lub mniejsze części. Sałatę opłukać,  liście porwać na kawałki. Przełożyć do miski. Fetę pokroić w kostkę. połówki.


Pomidorki pieczone:

Pomidorki umyć, przekroić na pół, umieścić (skórką  do spodu) w naczyniu zaroodpornym(skropionym oliwą), posypać ziołami i solą. Włożyć do pieca na ok 30min. i piec w 180stopniach (aż się "zetną"). Przestudzić.

Łączenie:

Układać: sałata, kurczak, feta, cebula, pomidorki, oliwa, sałata itd.

Sałatki bez majonezu

Co z tym kurczakiem?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz