poniedziałek, 26 marca 2012

Cannelloni z ricottą i dynią pod beszamelem

Dynia, delikatny ser i sos. Danie, które choć nie prezentuje się zbyt elegancko, to smakuje wyśmienicie:)

Canelloni z ricottą i dynią pod beszamelem
mała ilość, na 9 długich rurek



Canellonni

canellonni
szklanka musu z dyni
250g sera ricotta
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku
odrobina oliwy

Dynię wymieszać z serem, posiekanym czosnkiem i gałką. Farsz jest stosunkowo rzadki, więc napełniając rurki warto zatkać jeden koniec rurki np. talerzykiem, tak aby nic nie wypłynęło. Rurki napełniać nadzieniem.

Sos

szkłanka mleka
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Na patelni roztopić masło, dodać mąkę szybko wymieszać i dodać mleko. Zagotować stale mieszając, aby nie powstały grudki. Doprawić solą, pieprzem i gałką wedle uznania.

Zapiekanie

Napełnione cannelonni układać w naczyniu żaroodpornym, z niewielka ilością oleju na dnie. Rurki zalać sosem i zapiekać ok 35-40min. w 180stopniach.  

La Cucina Italiana!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz