Canelloni z ricottą i dynią pod beszamelem
mała ilość, na 9 długich rurek
Canellonni
canellonni
szklanka musu z dyni
250g sera ricotta
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku
odrobina oliwy
Dynię wymieszać z serem, posiekanym czosnkiem i gałką. Farsz jest stosunkowo rzadki, więc napełniając rurki warto zatkać jeden koniec rurki np. talerzykiem, tak aby nic nie wypłynęło. Rurki napełniać nadzieniem.
Sos
szkłanka mleka
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę szybko wymieszać i dodać mleko. Zagotować stale mieszając, aby nie powstały grudki. Doprawić solą, pieprzem i gałką wedle uznania.
Zapiekanie
Napełnione cannelonni układać w naczyniu żaroodpornym, z niewielka ilością oleju na dnie. Rurki zalać sosem i zapiekać ok 35-40min. w 180stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz