czwartek, 16 lutego 2012

Krem z soi z kurczakiem

Dobry rok minął od czasu, gdy soja wylądowała w moim sklepowym koszyku. Nie miałam za bardzo pomysłu co z nią zrobić. Do czasu. Dziś, ponieważ działałam bez przepisu, liczyłam na swą kuchenną intuicję i odrobinę szczęścia ;). No i jest :) Smaczna, pożywna, w sam raz na mroźną pogodę, zupa-krem.

Krem z soi z kurczakiem i pomidorami
na 2 porcje





Składniki:

1/2 szkl. ugotowanej soi
1/2 szkl. wody
puszka pomidorów krojonych
sól, pieprz
pierś z kurczaka
mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła 
odrobina gałki muszkatołowej 

Marynata do kurczaka:

łyżka oleju z winogron
łyżeczka papryki
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
ulubione zioła

Połączyć składniki marynaty i zalać nią mięso (uprzednio pokrojone w kostkę). Marynować min. 1h. Po tym czasie kurczaka przesmażyć na łyżce masła.
Cebulę i czosnek, pokroić i poddusić na  łyżce masła. Soję, ugotowaną wg. przepisu na opakowaniu, zmielić blenderem , pozostawiając  niewielkie kawałki soi. Cebulę, czosnek, soję przełożyć do garnka, dodać pomidory oraz wodę i doprowadzić do wrzenia. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Posypać kurczakiem i podawać.

Embed_oavkclje3xjsyqbfi5bj2huofrxmxgzz
                         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz