Dobry rok minął od czasu, gdy soja wylądowała w moim sklepowym koszyku. Nie miałam za bardzo pomysłu co z nią zrobić. Do czasu. Dziś, ponieważ działałam bez przepisu, liczyłam na swą kuchenną intuicję i odrobinę szczęścia ;). No i jest :) Smaczna, pożywna, w sam raz na mroźną pogodę, zupa-krem.
Krem z soi z kurczakiem i pomidorami
na 2 porcje
Składniki:
1/2 szkl. ugotowanej soi
1/2 szkl. wody
puszka pomidorów krojonych
sól, pieprz
pierś z kurczaka
mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
odrobina gałki muszkatołowej
Marynata do kurczaka:
łyżka oleju z winogron
łyżeczka papryki
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
ulubione zioła
Połączyć składniki marynaty i zalać nią mięso (uprzednio pokrojone w kostkę). Marynować min. 1h. Po tym czasie kurczaka przesmażyć na łyżce masła.
Cebulę i czosnek, pokroić i poddusić na łyżce masła. Soję, ugotowaną wg. przepisu na opakowaniu, zmielić blenderem , pozostawiając niewielkie kawałki soi. Cebulę, czosnek, soję przełożyć do garnka, dodać pomidory oraz wodę i doprowadzić do wrzenia. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Posypać kurczakiem i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz