niedziela, 8 stycznia 2012

Szpinak z kurczakiem, pomidorkami i mozzarellą

Łatwa szybka i przyjemna w przygotowaniu sałatka. Połączenie mięsa z warzywami doskonale uzupełnia słodkawy, miodowo- musztardowy sos.


Sałatka ze szpinakiem, grillowanym kurczakiem i mozzarellą






Baza:
2 garści szpinaku
opakowanie mozzarelli mini ( w małych kulkach)
pierś z kurczaka
przyprawy do zamarynowania kurczaka (u mnie papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy, tymianek, bazylia)
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z winogron

Pieczone pomidorki:
tymianek, bazylia (co kto lubi)
sól gruboziarnista
250 g pomidorków koktajlowych

Sos:
1,5 łyżki płynnego miodu
łyżka oliwy z winogron
łyżka musztardy

Baza 
Pierś z kurczaka opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym, umieścić ja w misce dodać przyprawy, oliwę, wyciśnięte ząbki czosnku. Odstawić na noc lub co najmniej na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie mięso ugrillować na patelni. Przestudzić i pokroić w plastry lub mniejsze części. Szpinak opłukać, większe liście porwać palcami. Przełożyć do miski. Mozzarellę odcedzić, przekroić na połówki.

Pomidorki pieczone
Pomidorki umyć, przekroić na pół, umieścić (skórką do spodu) na blasze, posypać ziołami i solą. Włożyć do pieca na ok 30min. i piec w 180stopniach (aż się "zetną"). Przestudzić.

Sos
Wszystkie składniki ze sobą dobrze wymieszać.

Łączenie
Układać warstwami: szpinak, mozzarella, pomidorki, sos itd.



Zimowe urodziny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz