Słodka baza, kwaskowa niespodzianka i czekoladowe ganache, to połączenie wręcz idealne, które z pewnością warto przetestować.
Muffinki z ganache czekoladowym i wiśniami
Muffinki
ok. 12 babeczek
1,5 szklanki mąki
1 łyźka kakao
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki brązowego cukru
2 spore jaja
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
12 wisienek
12 wisienek
Ganache
1 gorzka czekolada
1 szklanka kremówki (250ml)
1 łyżkę cukru pudru (opcjonalnie)
Muffinki
Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, kakao. Wymieszać. W oddzielnej misce roztrzepać jajka, dodać cukier, mleko, olej. Wymieszać, połączyć masę jajeczną z mąką. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej z nich wlać trochę ciasta, włożyć po 1 wiśni, zalać ciastem. Piec ok. 20-30min. Wystudzić.
Ganache
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Kremówkę doprowadzić do wrzenia, wlać do czekolady, dokładnie wymieszać i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Masę rozmieszać łyżką, dodać cukier puder, krótko zmiksować na niskich obrotach (aż stanie się puszysta). Masę przełożyć do szprycy, dekorować muffiny wedle uznania.
Smacznego!
Przepyszne połączenie!! ;)
OdpowiedzUsuńale śliczne
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
OdpowiedzUsuń