Łatwość i szybkość wykonania to główne wymagania, które kierują mną, gdy niespodziewanie nachodzi mnie ochota na coś słodkiego. Mini pączki są dziecinnie proste, a co ważniejsze, smakują wybornie.
Mini pączki
ok. 35 sztuk
zmodyfikowany przepis "Mini pączki z creme fraiche" z allrecipes.pl
Składniki:
opakowanie serka waniliowego (u mnie Jogobella)
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
70 g cukru
odrobina soli
2 jajka
350 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
W garnku rozgrzać olej.
Roztrzepać jajka, wymieszać je z serkiem, mlekiem, olejem, cukrem i solą. Proszek do pieczenia dodać do mąki, przesiać do masy jajecznej. Wyrobić ciasto, które powinno wyglądać tak:
Łyżeczką nabierać ciasto i formować małe pączki.
Smażyć na gorącym tłuszczu, aż będą brązowe.
Wykładać na blachę, uprzednio wyłożoną ręcznikiem papierowym, przestudzić, obsypać cukrem pudrem i ... zajadać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz