sobota, 7 stycznia 2012

Mini pączki

Łatwość i szybkość wykonania to główne wymagania, które kierują mną, gdy niespodziewanie nachodzi mnie ochota na coś słodkiego. Mini pączki są dziecinnie proste, a co ważniejsze, smakują wybornie. 


Mini pączki

ok. 35 sztuk
zmodyfikowany przepis "Mini pączki z creme fraiche" z allrecipes.pl




Składniki:

opakowanie serka waniliowego (u mnie Jogobella)
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
70 g cukru
odrobina soli
2 jajka
350 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

olej do smażenia

W garnku rozgrzać olej.
Roztrzepać jajka, wymieszać je z serkiem, mlekiem, olejem, cukrem i solą. Proszek do pieczenia dodać do mąki, przesiać do masy jajecznej. Wyrobić ciasto, które powinno wyglądać tak:


Łyżeczką nabierać ciasto i formować małe pączki.


Smażyć na gorącym tłuszczu, aż będą brązowe.



Wykładać na blachę, uprzednio wyłożoną ręcznikiem papierowym, przestudzić, obsypać cukrem pudrem i ... zajadać!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz