czwartek, 12 stycznia 2012

Arabski tort Kodryt Kadyr

Znudziły mi się tradycyjne, przekładane torty, dlatego podczas tegorocznego przyjęcia urodzinowego postanowiłam zaskoczyć gości i przygotować inną wersję tego ciasta. Ochów i achów nie było końca, goście byli zachwyceni. Przepis na to cudo znalazłam na forum www.cincin.cc

Arabski tort Kodryt Kadyr
przepis znaleziony na forum cincin.cc:  http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=20198 
potrzebne będą dwa naczynia żaroodporne lub jedno naczynie i jedna tradycyjna blacha



Karmel: przygotować z 6 łyżek  białego cukru (wrzucić na patelnię i roztopić ciągle mieszając, uważając, aby się nie spalił)

Karmel wylać na dno mniejszego naczynia żaroodpornego.

Krem:
300 ml mleka
250 ml  kremówki
1 szklanka cukru (ja dałam 1/2 szklanki brązowego)
3 jaja (ja proponuje 4)

Wszystko razem wymieszać (najlepiej trzepaczką) i wylać na karmel (uwaga! wylewając masę usłyszymy dźwięk pękającego szkła, ale spokojnie to tylko karmel).

Ciasto:
2 jaja
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oliwy
1 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
2 łyżki kakao

Jajka roztrzepać, przesiać mąkę. Wszystkie składniki połączyć. Łyżką wykładać ciasto na masę karmelową (ciasto będzie się topić, ale wypłynie w czasie pieczenia).

Zapiekanie:
Przygotować dwa naczynia żaroodporne. Zagotować wodę (będzie potrzebna do kąpieli wodnej). Do jednej formy wlać ciepłą wodę,a następnie wstawić naczynie z ciastem. Piec w 180 stopniach ok. 50-60min. Ciasto podawać schłodzone.



          Zimowe urodzinyEmbed_o94u9kyboi8yqrya3gpk09ywsbrarazz


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz