Znudziły mi się tradycyjne, przekładane torty, dlatego podczas tegorocznego przyjęcia urodzinowego postanowiłam zaskoczyć gości i przygotować inną wersję tego ciasta. Ochów i achów nie było końca, goście byli zachwyceni. Przepis na to cudo znalazłam na forum www.cincin.cc
Arabski tort Kodryt Kadyr
przepis znaleziony na forum cincin.cc: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=20198
potrzebne będą dwa naczynia żaroodporne lub jedno naczynie i jedna tradycyjna blacha
Karmel: przygotować z 6 łyżek białego cukru (wrzucić na patelnię i roztopić ciągle mieszając, uważając, aby się nie spalił)
Karmel wylać na dno mniejszego naczynia żaroodpornego.
Krem:
300 ml mleka
250 ml kremówki
1 szklanka cukru (ja dałam 1/2 szklanki brązowego)
3 jaja (ja proponuje 4)
Wszystko razem wymieszać (najlepiej trzepaczką) i wylać na karmel (uwaga! wylewając masę usłyszymy dźwięk pękającego szkła, ale spokojnie to tylko karmel).
Ciasto:
2 jaja
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oliwy
1 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
Jajka roztrzepać, przesiać mąkę. Wszystkie składniki połączyć. Łyżką wykładać ciasto na masę karmelową (ciasto będzie się topić, ale wypłynie w czasie pieczenia).
Zapiekanie:
Przygotować dwa naczynia żaroodporne. Zagotować wodę (będzie potrzebna do kąpieli wodnej). Do jednej formy wlać ciepłą wodę,a następnie wstawić naczynie z ciastem. Piec w 180 stopniach ok. 50-60min. Ciasto podawać schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz