poniedziałek, 2 stycznia 2012

(Po)świątecznie, czyli piernik długodojrzewający i mincemeat pies.

Długo wyczekiwane i skrupulatnie przygotowywane. Zapach choinki, pierogów, makowców i kapusty z fasolą. Kiedy wszystko jest gotowe pojawia się i ona, pierwsza gwiazdka. Tak w ogromnym skrócie mogłabym opisać Święta Bożego Narodzenia. Choć są już za nami to z przyjemnością wracam pamięcią do tegorocznych, maleńkich słodkości. Wśród nich mincemat pies, czyli aromatyczne rodzynki i żurawina na kruchym cieście oraz wszystkim doskonale znany piernik długodojrzewający. 




              Mincemeat pies



Przepis zainspirowany "Mincemeat",  "Bożonarodzeniowe bebeczki (star-topped mince pies)" z Moje Wypieki


Mincemat- nadzienie:
200g suszonej żurawiny
150g rodzynek
100ml czerwonego, półwytrawnego lub słodkiego (wtedy radzę dodać mniej cukru)
2 łyżki brązowego cukru
sok z 2 mandarynek
starta skórka z mandarynki
pół szklanki wody
łyżeczka zmielonych goździków
łyżeczka cynamonu
szczypta mielonego imbiru
szczypta mielonego kardamonu
łyżka miodu

Do garnka wlać wino, wsypać cukier, mieszać do połączenia składników (cukier ma się roztopić) . Dodać żurawinę, rodzynki, przyprawy, sok i skórkę z mandarynki, miód. Podlać wodą. Dusić na małym ogniu, aż owoce będą miękkie i napęczniałe. Przestudzić, włożyć do słoiczka i odstawić w zimne miejsce na ok. tydzień.

Pomarańczowe ciasto kruche na babeczki:

na ok. 25 babeczek
250g mąki
80g masła
40g smalcu
1 pomarańcza
szczypta soli



Zetrzeć skórkę z 1 pomarańczy,a następnie wycisnąć z niej sok. Mąkę przesiać do miski, dodać masło i smalec, skórkę i sok. Szybko zagnieść. Włożyć do lodówki na minimum 1 h (u mnie leżakowało całą noc).

Ciasto podielić na 2 części, rozwałkować na ok 3mm, wycinać kółeczka (wielkości foremek do babeczek) i tyle samo małych gwiazdeczek, choinek lub innych kształtów wg uznania. Foremki (moje standardowe, metalowe do babeczek), natłuścić, wysypać kaszką manna. Do kazdej z foremek wkładać ciasto, nadzienie, przykrywać, gwiazdką. Piec ok. 20min w 200stopniach (najlepiej obserwować, mój piekarnik jest dość specyficzny;) ). Przestudzone, opruszyć cukrem pudrem.

     Pierniczki z ciasta długodojrzewającego ( piernik staropolski)


Przyprawa do piernika:

opakowanie kory cynamonowej
1/2 opakowania goździków
po łyżeczce:
kardamonu
imbiru
anyżu
kawałek gałki muszkatołowej
10 ziarenek kolorowego pieprzu
Wszystko zmielić w młynku do kawy i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.

Piernik staropolski
500g miodu
1,5 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1/2kostki smalcu
kilogram mąki
4 spore jaja
1,5 łyżeczki sody
1/2 szklanki zimnego mleka
1/4 łyżeczki soli
domowa przyprawa piernikowa lub 2 opakowania kupnej

Miód, cukier, przyprawy i tłuszcz podgrzewamy, aż do połączenia składników (powinno wrzeć). Wystudzić. Dodać  mąkę, roztrzepane jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku, sól i przyprawę do piernika. Wyrobić ciasto (ciasto jest dość "luźne", zgęstnieje podczas dojrzewania),wkładamy je do naczynia z kamionki, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i przechowujemy w zimnym miejscu. Odstawić na kilka tygodni (ja wyrabiałam 2.11, a pierniczki piekłam 10.12). 
Około 2 tygodni przed świętami, ciasto podzielić na części, rozwałkować (podsypać w razie potrzeby) i rozwałkować wedle uznania (ja zdecydowanie wole te grubsze, mięsiste). Wycinać dowolne kształty. Piec ok 5-10minut (obserwować, będą miękkie, ale później stwardnieją) w 180 stopniach.

Z tego ciasta można również upiec tradycyjny piernik.
Część pierników przełożyłam marcepanem. Zużyłam 2 opakowania marcepanu.  Marcepan należy rozwałkować bardzo cienko, podsypując cukrem pudrem. Z niego foremką wycinam taki kształt jaki wykroje z piernika (np. renifera). Nakładam wycięty marcepan na rozwałkowane ciasto piernikowe, przykrywam drugim plackiem i wykrawam ( w tym przypadku także renifera).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz