poniedziałek, 16 stycznia 2012

Kotlety schabowe zapiekane z winem

Kotlety zapiekane w winie to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, panierowanego schabowego. Przepis (z małymi zmianami) pochodzi z książki "Książka kucharska. Polskie przepisy" E. Aszkiewicz. Polecam!


Kotlety schabowe zapiekane z winem





Kotlety:
rozbite kotlety schabowe (tyle ile osób)
sól
pieprz ziołowy
papryka słodka
olej do smażenia

Sos:
cebula
2 ząbki czosnku
mała kiełbaska chorizo (lub wędzona szynka- jak radzi Autorka)
szklanka białego, półwytrawnego wina
łyżka masła

Wykonanie:
Sos: Cebulę, czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Kiełbaskę również drobno posiekać, dodać do cebuli, przesmażyć ok 2min. (mieszając), zalać winem. Dusić ok. 5min. pod przykryciem.

Piekarnik rozgrzać do 190stopni.

Kotlety: Mięso rozbić, obtoczyć w przyprawach i obsmażyć z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem. Zapiekać ok. 30min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz