Kotlety zapiekane w winie to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, panierowanego schabowego. Przepis (z małymi zmianami) pochodzi z książki "Książka kucharska. Polskie przepisy" E. Aszkiewicz. Polecam!
Kotlety:
rozbite kotlety schabowe (tyle ile osób)
sól
pieprz ziołowy
papryka słodka
olej do smażenia
Sos:
cebula
2 ząbki czosnku
mała kiełbaska chorizo (lub wędzona szynka- jak radzi Autorka)
szklanka białego, półwytrawnego wina
łyżka masła
Wykonanie:
Sos: Cebulę, czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Kiełbaskę również drobno posiekać, dodać do cebuli, przesmażyć ok 2min. (mieszając), zalać winem. Dusić ok. 5min. pod przykryciem.
Piekarnik rozgrzać do 190stopni.
Kotlety: Mięso rozbić, obtoczyć w przyprawach i obsmażyć z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem. Zapiekać ok. 30min.
Kotlety schabowe zapiekane z winem
Kotlety:
rozbite kotlety schabowe (tyle ile osób)
sól
pieprz ziołowy
papryka słodka
olej do smażenia
Sos:
cebula
2 ząbki czosnku
mała kiełbaska chorizo (lub wędzona szynka- jak radzi Autorka)
szklanka białego, półwytrawnego wina
łyżka masła
Wykonanie:
Sos: Cebulę, czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Kiełbaskę również drobno posiekać, dodać do cebuli, przesmażyć ok 2min. (mieszając), zalać winem. Dusić ok. 5min. pod przykryciem.
Piekarnik rozgrzać do 190stopni.
Kotlety: Mięso rozbić, obtoczyć w przyprawach i obsmażyć z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem. Zapiekać ok. 30min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz