Delikatny, niemal maślany smak puree, doskonale łączy się z ziołową nutą i winnym aromatem zapiekanych kotletów, które podałam razem z ziemniaczkami.
Puree ziemniaczane z ziołową kruszonką
przepis pochodzi z książki "Uniwersalna książka kucharska. Radość gotowania na co dzień, od święta i dla gości" S. Salzer
Puree (2 porcje):
400 g ugotowanych ziemniaków
pół szklanki mleka
czubata łyżka masła
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
Ziołowa kruszonka:
cebula
czubata łyżka masła
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki posiekanych ziół (u mnie mrożone: pietruszka, koperek)
Wykonanie:
Puree: ziemniaki utłuc, dodać sól, mleko, masło, świeżo startą gałkę, wymieszać.
Ziołowa kruszonka: cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać bułkę tartą i zioła. Od razu podawać z puree.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz