wtorek, 17 stycznia 2012

Puree ziemniaczane z ziołową kruszonką

Delikatny, niemal maślany smak puree, doskonale łączy się z ziołową nutą i winnym aromatem zapiekanych kotletów, które podałam razem z ziemniaczkami.


Puree ziemniaczane z ziołową kruszonką
przepis pochodzi z książki "Uniwersalna książka kucharska. Radość gotowania na co dzień, od święta i dla gości" S. Salzer



Puree (2 porcje):
400 g ugotowanych ziemniaków
pół szklanki mleka
czubata łyżka masła
pieprz, sól
gałka muszkatołowa

Ziołowa kruszonka:
cebula
czubata łyżka masła
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki posiekanych ziół (u mnie mrożone: pietruszka, koperek)

Wykonanie:
Puree: ziemniaki utłuc, dodać sól, mleko, masło, świeżo startą gałkę, wymieszać. 

Ziołowa kruszonka: cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać bułkę tartą i zioła. Od razu podawać z puree.

Tylko ze spiżarni II

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz