wtorek, 9 października 2012

Tarta z masą migdałową, wiśniami i kakaową nutką

Słodko- gorzkie połączenie masy migdałowej i kakao, otulone kruchym ciastem :)

Tarta z masą migdałową, wiśniami i kakaową nutką
forma o średnicy 23 cm



Ciasto:

na ciasto wystarczy pół porcji,resztę można np. zamrozić

250 g mąki
50 g cukru pudru
125 g margaryny
1 jajko
szczypta soli
starta skórka z 1/2 cytryny (opcjonalnie)

Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Schłodzić kilka minut w lodówce min. 30 minut lub kilka minut w zamrażarce. 

Masa:
zmodyfikowany przepis: Półkruche ciasto z czekoladą i migdałami z książki "Desery. Kolekcja kuchni włoskiej"

200 g zmielonych płatków migdałowych
100 g bardzo miękkiej margaryny
100 g cukru
1 słoiczek drylowanych wiśni
1 czubata łyżka kakao

Piekarnik nagrzać do 210 stopni.

Migdały, margarynę i cukier dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować ( na ok. 1cm grubości). Zapiekać ok. 10 min. lub do momentu, gdy masa lekko się zrumieni. Przemieszać ze dwa razy, aby masa się nie przypaliła. Wyciągnąć, trochę przestudzić. Masa będzie miękka, lekko lejąca.

Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 195 stopni.

Gdy masa będzie stygła ciasto dzielimy na dwie części: większą ( na spód) i mniejszą ( na dekorację ). Większą porcję rozwałkowujemy, przekładamy na formę do tarty, a ciasto posypujemy kakao. Następnie masę migdałową wykładamy na kakao ( tak aby masa nie wymieszała się z kakao). Mniejszą cześć ciasta także rozwałkowujemy wycinamy z niej paski i dekorujemy nimi ciasto, tworząc kratkę. W puste miejsca wkladamy po 3-4 odsączone wiśnie. Pieczemy ok. 30 min.



1 komentarz:

  1. Super tarta, idealna na jesienne popołudnie przy herbacie :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń