Mini serniczki z sosem wiśniowym
12 serniczków-muffinek
Spód:
3 małe opakowania herbatników
1 łyżka posiekanych migdałów
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka oliwy
Herbatniki pokruszyć, wymieszać z pozostałymi składnikami. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a ich dno wylepić masą herbatnikową.
Masa serowa:
500 g sera
2 jajka
2 łyżki miodu
1 łyżka mąki kukurydzianej bądź ziemniaczanej
Piekarnik rozgrzać do 195 stopni.
Jajka rozbełtać i połączyć z resztą składników. Wymieszać. Masę wylać na spód herbatnikowy. Piec ok. 30min. Po upieczeniu serniczki studzić w uchylonym piekarniku.
Sos:
1 szklanka drylowanych wiśni ze słoiczka
1/3 szklanki soku z wiśni
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (+ troszkę wody do rozrobienia)
1 łyżeczka miodu
Do garnka przełożyć wiśnie, sok, wodę i miód- całość zagotować Mąkę rozrobić z niewielka ilością wody, dodać do garnka i mieszać do zgęstnienia. Przestudzić i dekorować serniczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz