piątek, 26 października 2012

Serniczki z sosem wiśniowym

Delikatne, lekkie i bez dodatku cukru serniczki z polewą owocową przypadną do gustu niejednemu łasuchowi :)

Mini serniczki z sosem wiśniowym
12 serniczków-muffinek




Spód:

3 małe opakowania herbatników
1 łyżka posiekanych migdałów
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka oliwy

Herbatniki pokruszyć, wymieszać z pozostałymi składnikami. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a ich dno wylepić masą herbatnikową.


Masa serowa:

500 g sera 
2 jajka
2 łyżki miodu
1 łyżka mąki kukurydzianej bądź ziemniaczanej

Piekarnik rozgrzać do 195 stopni.

Jajka rozbełtać i połączyć z resztą składników. Wymieszać. Masę wylać na spód herbatnikowy. Piec ok. 30min. Po upieczeniu serniczki studzić w uchylonym piekarniku. 


Sos:

1 szklanka drylowanych wiśni ze słoiczka
1/3 szklanki soku z wiśni
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (+ troszkę wody do rozrobienia)
1 łyżeczka miodu

Do garnka przełożyć wiśnie, sok, wodę i miód- całość zagotować  Mąkę rozrobić z niewielka ilością wody, dodać do garnka i mieszać do zgęstnienia. Przestudzić i dekorować serniczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz