czwartek, 4 października 2012

Suflet brokułowy

Delikatny, puszysty rarytas, który z powodzeniem zastępuje tradycyjną jarzynkę:)

Suflet brokułowy
4 porcje jak na zdjęciu



Składniki:

1/2 obgotowanego brokuła
2 ząbki czosnku
1/ łyżeczka masła
1 łyżka śmietany
3 żółtka
3 białka
pęczek szczypiorku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania foremek

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Posiekany czosnek przesmażyć na maśle, połączyć z ugotowanym brokułem oraz szczypiorkiem i zmiksować na papkę. Do masy dodać żółtka, śmietanę, przyprawy. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę brokułowo-żółtkową. Miseczki do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Zapiekać ok 20-25 min. Bardzo szybko opada ( co widać na zdjęciach ;) ).

2 komentarze: