Kruche z mięsem mielonym i puree
forma o średnicy 23 cm
Ciasto:
250 g przesianej mąki
125 g margaryny
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
Połączyć wszystkie składniki, szybko zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (minimum 30 min.).
Farsz:
200 g mięsa mielonego
1 cebula
1 łyżeczka masła
300 g dyni
5 ziemniaków
1 jako (osobno białko i żółtko)
sól
pieprz
mielona papryka
gałka muszkatołowa
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać mielone, sól, pieprz, paprykę, usmażyć. Przestudzić.
Ziemniaki i dynię obrać, pokroić w małe kawałki i ugotować do miękkości. Całość przecisnąć przez praskę, dodać gałkę, sól, pieprz, białko i wymieszać. Lekko przestudzić.
Żółtko rozbełtać z odrobiną wody.
Łączenie:
Piekarnik rozgrzać do 195 stopni.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować (w razie potrzeby podsypać mąką), a 1 z nich przełożyć do formy, wylepić spód. Ciasto nakłuć widelcem i zapiekać ok. 10 min. do zrumienienia.
Nie wyłączać piekarnika!
Na podpieczony spód wyłożyć mielone, na to puree. Całość przykryć drugą częścią ciasta (rozwałkowaną i ponacinaną ) i posmarować rozbełtanym żółtkiem. Piec ok. 30 min (w 195 stopniach).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz