wtorek, 4 września 2012

Apple pie, czyli stara dobra szarlotka

Smak i zapach szarlotki każdy dobrze zna więc... do roboty ;)

Apple pie (szarlotka)




Kruche ciasto:

250 g przesianej mąki
125 g margaryny pokrojonej w małe kawałki
100 g cukru pudru
1 jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli

Do miski wsypać mąkę, sól, proszek, cukier- wymieszać. Dodać margarynę i jajo, szybko zagnieść. Schłodzić min. 30min. w lodówce.

Nadzienie:

2 łyżki rodzynek
2 łyżki ekstraktu waniliowego
ok. 800g jabłek (ok 4-5 sporych jabłek)
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka miodu
1 łyżka wody
1,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki mielonych goździków

Rodzynki (najlepiej dzień wcześniej) zalać ekstraktem waniliowym.
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ósemki, a następnie na połówki lub 3 części. Do garnka wsypać cukier, dodać miód i wodę, kiedy całość się rozpuści dodać cynamon, goździki oraz jabłka. Dusić przez chwilę, dodać rodzynki. Gotować na małym ogniu do lekkiej miękkości (mieszając co jakiś czas). Przestudzić.

Łączenie:

Piekarnik nagrzać do 195 stopni.

Ciasto podzielić na 2 części, przy czym jedna z nich ma być mniejsza. Większą część rozwałkować, przełożyć na formę. Wyłożyć przestudzone jabłka. Mniejszą część ciasta także rozwałkować (należy pamiętać o wycięciu dziurek lub nakłuciu widelcem) i przykryć nim jabłka. Ciasto piec ok 30-40 min. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.



3 komentarze:

  1. wszystkie szarlotki są cudowne!:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm uwielbiam szarlotki pod każdą postacią ! Wygląda cudnie i aż mi slinka cieknie ;) Zapraszam do mnie ,szarlotka też gdzieś tam u mnie myszkuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się Dziewczyny! Szarlotki mają w sobie zdecydowanie to coś;)

    OdpowiedzUsuń