wtorek, 19 czerwca 2012

Grillowane truskawki i banany



Grillowane truskawki i banany z sosem czekoladowym
2 porcje



Sos:

5 kostek mlecznej czekolady
3 kostki gorzkiej czekolady
4 łyżki śmietany kremówki 30%

Wymienione składniki umieścić w garnuszku, podgrzewać na niewielkim ogniu aż czekolada się rozpuści. Wystudzić.

Grillowane truskawki i banany:

200g truskawek
2 banany
1 łyżka soku z limonki
brązowy cukier

Truksawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki, przecinamy na pół. Banany obieramy, przecinamy na pół. Owoce (zarówno truskawki jaki i banany) skrapiamy sokiem z limonki. Rozgrzewamy patelnię grillową. Na patelni układamy truskawki, posypujemy cukrem, po krótkim czasie przewracamy na drugą stronę i również posypujemy cukrem. Analogicznie postępujemy z bananami. Banany przekładamy na talerz, na nie układamy truskawki i polewamy sosem czekoladowym.  

1 komentarz: