poniedziałek, 4 czerwca 2012

Sałatka z fety, orzechów i ziół wg Nigelli

Nigella proponuje podać tę sałatkę jako pastę, jednak wg mnie w formie sałatki spisuje się równie dobrze:)

Sałatka z fety, orzechów włoskich i ziół
źródło Nigella Lawson " Lato w kuchni przez okrągły rok", nieco zmodyfikowana





Składniki:

opakowanie sera feta
garść świeżej mięty, pietruszki, bazylii
garść łuskanych orzechów włoskich
4 dymki
kolorowy pieprz w kulkach
1 łyżka soku z limonki
oliwa
pomidor

Ser, orzechy,  pokroić w kostkę, natomiast pomidora w ósemki. Zioła, dymki opłukać i posiekać. Pieprz rozgnieść w moździerzu, w osobnej miseczce wymieszać z go z oliwą i sokiem z limonki. Wszystkie składniki wymieszać i polać sosem.





5 komentarzy:

  1. te świeże zioła i orzechy.. super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna sałatka, można nieco pogryźć ;) Dziękuję za dodanie jej do akcji Grill 2012!

    OdpowiedzUsuń
  3. to prawda Nigella ma nosa do ciekawych połączeń;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam orzechy w daniach na słono! ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za ciekawy przepis oraz udział w akcji :)
    Z pozdrowieniami
    Bacia
    b-coldplate.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń