poniedziałek, 6 lutego 2012

Creme brulee z malinami

Creme brulee to mój numer jeden wśród deserów, dlatego wykorzystuję niemal każdą okazję, aby go przygotować ;)


Creme brulee z malinami



Składniki:


5 żółtek
70g cukru
łyżeczka cukru pudru z wanilią (lub laska wanilii)
400ml kremówki 30%
100ml mleka
3 łyżki cukru trzcinowego
garść malin 

Żółtka i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę. Mleko, śmietanę oraz wanilię doprowadzić do wrzenia i ściągnąć z palnika. Lekko przestudzić, a następnie dodać do masy jajecznej. Pozostawić do wystygnięcia. Spód kokilek wyłożyć malinami, zalać masą, zapiekać ok. 1h w 135 stopniach. Istotne jest, aby brzegi masy się dopiekły, a środek był ścięty. Krem wystudzić, wstawić do lodówki na min.2h. Tuż przed podaniem, cukier trzcinowy zmielić na pył, posypać nim krem i zapiec krótko (stale obserwując) w piekarniku do rozpuszczenia się cukru. Udekorować i podawać.

Zimowe urodziny

1 komentarz: