Creme brulee to mój numer jeden wśród deserów, dlatego wykorzystuję niemal każdą okazję, aby go przygotować ;)
Creme brulee z malinami
Składniki:
5 żółtek
5 żółtek
70g cukru
łyżeczka cukru pudru z wanilią (lub laska wanilii)
400ml kremówki 30%
100ml mleka
3 łyżki cukru trzcinowego
garść malin
Żółtka i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę. Mleko, śmietanę oraz wanilię doprowadzić do wrzenia i ściągnąć z palnika. Lekko przestudzić, a następnie dodać do masy jajecznej. Pozostawić do wystygnięcia. Spód kokilek wyłożyć malinami, zalać masą, zapiekać ok. 1h w 135 stopniach. Istotne jest, aby brzegi masy się dopiekły, a środek był ścięty. Krem wystudzić, wstawić do lodówki na min.2h. Tuż przed podaniem, cukier trzcinowy zmielić na pył, posypać nim krem i zapiec krótko (stale obserwując) w piekarniku do rozpuszczenia się cukru. Udekorować i podawać.
słodki jest ten numer jeden!
OdpowiedzUsuń