Zawijańce z sosem i zapiekanym puree
porcja dla 2 osób
Ziemniaczane puree zapiekane
0,5kg ziemniaków
pół szklanki mleka
4 łyżki słodkiej śmietanki
pieprz, sól
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Do ugotowanych ziemniaków wlać mleko, śmietankę, przyprawić do smaku, podusić na puree. Gotową masę przełożyć do szprycy cukierniczej i formować rożki ziemniaczane na blaszy. Wstawić do nagrzanego do ok. 180-200 st. pieca na ok. 10-15 min., aż ziemniaczki się przyrumienia.
Zawijasy z sosem
pierś z kurczaka
kostka sera feta
garść orzechów laskowych
pęczek rzodkiewek
kilka łyżek jogurtu naturalnego
bulka tarta, przyprawy do panierki
oliwa
Pierś oczyścić, podzielić na 2 kawałki, lekko rozbić. Przygotować farsz: ser feta podusić, dodać pokrojone na małe kawałki orzechy laskowe i rzodkiewki. Doprawić do smaku w razie potrzeby (spróbować, bo feta sama w sobie jest słona). Wszystko razem wymieszać. Rozbite piersi smarować farszem i zawijać w roladkę. Przygotować panierkę: połączyć bułkę tartą z przyprawami. Mięso maczać w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce. Mięso spiąć wykałaczkami. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Sos
Resztę farszu wymieszać z kilkoma łyżkami jogurtu, tak aby nie był zbyt rzadki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz