poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Tartaletki z boczkiem i porami

Znakomita przekąska na śniadanie lub kolację, równie pyszna na zimno jak i na ciepło.

Tartaletki z boczkiem i porami
ok. 8-10 tartaletek



Ciasto kruche:

250g mąki
125g masła, pokrojonego na drobne kawałki
1 jajko
niepełna łyżeczka soli

+ dodatkowo  fasola (do obciążenia ciasta)
Farsz:
200g boczku parzonego
mała cebula czerwona
2- 3 pory
jajko
opakowanie kwaśnej śmietany
sól, pieprz
kminek
Wykonianie:
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i schłodzić w lodówce min. 1h. Po wyjęciu z lodówki ciasto podsypać mąką i rozwałkować, przełożyć na tartaletki. Uzupełnić ewentualne ubytki. Na ciasto wyłożyć kawałek rękawa do pieczenia, wysypać fasolę i zapiekać ok. 5min. w 200stopniach, po tym czasie zdjąć folię i fasolę, piec do zrumienienia.
Sparzyć pory. Pory, cebulę, boczek pokroić w kostkę. Wszystko przesmażyć na patelni. W kubeczku wymieszać jajko, śmietanę i przyprawy.
Na ciasto wyłożyć farsz, zalać masą śmietanowo- jajeczną i zapiekać ok. 20min. w 195 stopniach.

2 komentarze: